Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Μερικές συμβουλές για τους γονείς


Μερικές συμβουλές για τους γονείς


§                                 Όταν το παιδί σας δεν αρθρώνει σωστά, μην το πιέζετε με συνεχή και επίμονη διόρθωση όλων των λαθών.

§                                 Όταν μιλάτε με το παιδί σας είναι σημαντικό να βλέπει το πρόσωπό σας και ιδιαίτερα το στόμα σας. Αν είναι δυνατόν, να ευρίσκεσθε στο ίδιο ύψος με το παιδί.

§                                 Μιλάτε αργά και καθαρά στο παιδί σας.

§                                 Ακόμη, σε κάθε προσπάθεια του παιδιού, να υπάρχει επιβράβευση, για να τονώνεται η αυτοπεποίθησή του, άσχετα με το αποτέλεσμα  της προσπάθειάς του.

§                                 Βρείτε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα την οποία μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του χωρίς να έχει να κάνει απαραιτήτως με την εκπαίδευσή του.

§                                 Ανακαλύψτε μαζί με το παιδί σας την ξεχασμένη παιδική σας πλευρά.

§                                 Να λέτε στο παιδί σας  τι να κάνει, παρά τι να μην κάνει. Με αυτόν τον τρόπο  του δίνετε κίνητρα για δράση, χωρίς να το αποτρέπετε με στόχο να χτίσετε τις δυνάμεις του, κι όχι να μεγεθύνετε τις αδυναμίες του, πράγμα που επιτυγχάνεται πολύ καλύτερα με τέτοιου είδους προτροπές.

§                                 Να δίνετε υπευθυνότητες και αρμοδιότητες στο παιδί σας. Με τον τρόπο αυτό,  βοηθάτε να αναπτύξει σιγά- σιγά την αυτοπεποίθησή και ανεξαρτησία του.

§                                 Διαθέστε χρόνο στο παιδί σας  για διάβασμα ενός παραμυθιού πριν από τον ύπνο. Αυτές οι στιγμές βοηθούν στην ισχυροποίηση των δεσμών μαζί του  και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του.

§                                 Τέλος, δώστε στο παιδί σας πολλές αγκαλιές. Είναι θεραπευτικές και για τους δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου