Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Τραυλισμός ενηλίκων



Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας, η οποία έχει σαν χαρακτηριστικά:
  •          Πολύ συχνές επαναλήψεις συλλαβών ή φωνημάτων
  •          Επιμηκύνσεις φωνημάτων
  •          Μπλοκαρίσματα σε λέξεις ή σε φωνήματα 

Ο τραυλισμός συχνά συνοδεύεται από ασυνήθιστες κινήσεις του σώματος και μυών του προσώπου. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων διαφοροποιείται ανάλογα με το άτομο και την κατάσταση που βιώνει.

Στοιχεία που συνοδεύουν τον τραυλισμό μπορεί να είναι: η χρήση συμπληρωματικών λέξεων ή συλλαβών, η διακοπή της πρότασης, η αλλαγή της σειράς των λέξεων στην πρόταση, η φοβία της ομιλίας, η αποφυγή της βλεμματικής επαφής ή συγκεκριμένων φθόγγων, λέξεων, ατόμων ή καταστάσεων. Όλα αυτά  είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας  του ατόμου να ξεπεράσει τον τραυλισμό, επειδή τα άτομα αυτά  είναι πολύ συνειδητοποιημένα αναφορικά με το πρόβλημά τους.

Συνήθως, ο τραυλισμός ενηλίκων εμφανίζεται αρχικά στην προσχολική ηλικία και μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις στην βαρύτητα και το εύρος των συμπτωμάτων, ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο στην πορεία της  ζωής του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τραυλισμός εμφανίζεται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έναν όγκο στον εγκέφαλο, μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος ή σαν παρενέργεια μερικών φαρμάκων. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ο τραυλισμός προκαλείται και από ψυχολογικά τραύματα (ψυχογενής τραυλισμός).

Αποκατάσταση του τραυλισμού
Ανεξάρτητα από τα αίτια εμφάνισης του τραυλισμού, όλες οι περιπτώσεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και εστιάζονται κυρίως στον τρόπο και χρήση λειτουργίας των οργάνων ομιλίας, στους βασικούς τομείς της αναπνοής, παραγωγής φωνής, άρθρωσης και ομιλίας. Κύρια χαρακτηριστικά των παραπάνω τομέων είναι:

·         Πολλές, σύντομες και ρηχές (θωρακικές) αναπνοές, πάνω από 22 ανά λεπτό.
·         Μικρή διάρκεια φώνησης, που συντελεί στην δημιουργία σύντομων προτάσεων.
·         Πεπιεσμένη φωνή, ελλειμματική μελωδία και προσωδία στην έκφραση.
·         Παντελής έλλειψη χρήσης της παύσης στην ομιλία και αντικατάσταση αυτής με ανανέωση αναπνοής.

Συμπερασματικά, όταν ένα άτομο ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα βελτίωσης λειτουργίας στους παραπάνω τομείς, ήδη θα έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο για τη δημιουργία δυνατοτήτων έκφρασης, όπου τα υπάρχοντα συμπτώματα που δυσκόλευαν τη ροή της ομιλίας ελαττώνονται σε μεγάλο βαθμό. Έτσι δημιουργούνται οι βασικές προϋποθέσεις για απρόσκοπτη έκφραση η οποία, σε πρώτο στάδιο, θα έχει εμφανή αποτελέσματα βελτίωσης μέσω της ελεγχόμενης έκφρασης.


Στην αντιμετώπιση του τραυλισμού, το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει τα δικά του συμπτώματα και βήμα-βήμα να τα αντιμετωπίζει με τεχνικές εφαρμοσμένες στη δική του περίπτωση. Εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η εκμάθηση του σωστού τρόπου αναπνοής. Αργότερα, μαθαίνει να αντιμετωπίσει τους φόβους του για να μπορεί να εφαρμόσει τις τεχνικές και στην καθημερινότητά του. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος, με τα οποία θα πρέπει να υπάρχει μια καλή συνεργασία. 

Δημήτρης Σταυρακάκης, Λογοθεραπευτής, Ειδικός Παιδαγωγός, Πανεπιστήμιο Κολωνίας, Γερμανία.
Κέντρο ΛΟΓΟΠΑΙΔΕΙΑ, Ιακωβίδου 12 11144 Αθήνα, τηλ. 210 2110582, email logopaediavoice@gmail.com www.logopaedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου